diumenge, 1 d’abril del 2012

DOCUMENTAL "LLIBRES A L'INFERN", ELS LLIBRES PROHIBITS PEL FRANQUISME.





A la Biblioteca de Catalunya en la Sala de la Caritat plena de gom a gom es va fer la presentació del documental Llibres l'infern d'en Dídac Micaló produït per l'lnstitut de la Memòria Històrica i la Fundació Nous Horitzons. 


Aquest treball posa al descobert la història desconeguda dels llibres prohibits pel franquisme i com van ser ocultats en soterranis i armaris de les biblioteques que van ser batejats com l'infern.


Antecedents:

El 26 de gener de 1939 entren a Barcelona les tropes franquistes i declaren l'estat d'ocupació militar. La repressió trasbalsa tots els àmbits de la vida. Una de les principals preocupacions del nou govern és treure de la circulació qualsevol llibre que pugui ser considerat contrari a les idees del règim.

Sota les ordres del general  Álvarez Arenas, cap dels Serveis d'Ocupació, una multitud d'organismes despleguen una frenètica activitat per localitzar i depurar els fons de llibres de totes les llibreries, editorials, impremtes i biblioteques.

Un treball d'investigació:

Aquest documental es centra en la depuració de les Biblioteques Populars de la Província de Barcelona. Qui i com la va organitzar? On van anar a parar els llibres? Què va representar aquesta depuració? I, finalment, es qüestiona si els organismes que s'hi van veure involucrats han fet, en democràcia, la seva tasca de restitució de documents.




Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya va donar pas a les intervencions de: Marià Hispano, coordinador del projecte; Marga Losantos, responsable de Referència i Comunicació de la Biblioteca de Catalunya; Pep Cruanyes i Dídac Micaló, assessor i director del documental respectivament. 

L'advocat i historiador Pep Cruanyes va explicar com va descobrir l'infern a principis dels 70 quan estudiava a la universitat i var anar a la biblioteca del centre a consultar un llibre rebent com resposta: un moment que vaig a l'infern. La llista de llibres prohibits era llarga i variada. Cruanyes explica perquè en el document on s'enumeraven els factors per a que els llibres es consideressin proscrits no figurava el fet d'estar escrit en català i es perquè això era tan evident pel franquisme que no calia posar-ho per escrit. Així les col·leccions senceres de les editorials catalanes van baixar als inferns.

El director va presentar el seu treball tot agraint la col·laboració de tot l'equip que l'ha fet possible i als que han posat rostre i veu a la cinta. 

Arguments per a la reflexió a partir del documental:

Què hauria estat d'aquest país si aquests llibres de l'infern no haguessin estat prohibits? què hauria estat de la humanitat si durant la seva història no hagués existit la censura i els llibres haguessin estat a l'abast de tothom? segurament les seves lectures ens haguessin fet més lliurepensants, més crítics, més ciutadans, més persones. Aquest aspecte de la repressió feixista pot semblar menor comparat amb els horrors viscuts per centenars de milers de represaliats pel franquisme però el mal fet a tota una societat és incalculable, pel temps perdut i irrecuperable de l'educació i la llibertat cultural robada que ens ha fet créixer en unes mancances i sense unes eines que ara necessitem per a defensar-nos dels salvatges atacs que estem rebem en els nostres drets. 

L'anècdota:

A la sala hi havia una senyora que va explicar com a principis dels anys 50 va treballar a una biblioteca i com el dia que li van ensenyar el local va demanar per un armari tancat amb clau, la resposta que va rebre la va deixar impactada: això és l'infern, la curiositat va poder més que el por a la censura, va obrir l'armari i va treure aquells llibres del seu tancament a la llum de les lleixes. Un gest molt valent. 

El final:

No el contarem, tindreu l'oportunitat de veure aquest documental potser a la biblioteca de la vostra ciutat o barri només cal que demaneu a la vostra bibliotecària que voleu veure aquest treball perquè el director estarà encantat de fer la presentació.